Hvilket gardin skal du vælge — og hvad skal du være opmærksom på?

Der findes rigtig mange forskellige gardiner, og derfor kan det være vanskeligt at vælge, hvilke der passer ind i dit hjem. Type, farve og funktion er de tre vigtigste elementer, du skal have med i overvejelserne, når du skal ud og investere i nye gardiner til din bolig. I denne artikel får du en gennemgang af de forskellige typer af gardiner, så du kan danne dig et overblik over, hvilke du skal vælge. Det er derfor ikke en artikel, der omhandler en testvinder, men derimod ment som en guide til, at du kan vælge de gardiner, der passer bedst ind i dit hjem. Det er nemlig umuligt at kåre ‘det bedste gardin’, da det afhænger af, hvor det skal hænge, samt hvilken funktion det skal have.

 

Lamellgardiner

Noget af det, der hitter mest lige for tiden, er lamelgardiner. De er blevet yderst attraktive de seneste par år, og det er blandt andet, fordi de passer godt ind i det moderne danske hjem, hvor den minimalistiske, nordiske stil er det, der skaber rammerne. Ligeledes har lamelgardiner den fordel, at de kan indstilles, så man selv bestemmer, hvilken vej, man ønsker at lyset skal drejes hen. De kan gå fra at være helt trukket fra, helt lukket eller være drejet i en retning, der gør, at lyset ikke kommer til at irritere end — men dog stadig kommer ind.

Lamelgardinet er en stilfuld løsning, og de er et populært valg til både stue og spisestue, mens de egner sig dårligere til værelser, da de primært bruges i rum, hvor der er gulv-til-loft-vinduer — og det er der sjældent i andre rum end stue og spisestue. De fås primært i to varianter; med fjernbetjening og uden. Fordelen ved at have lamelgardiner med fjernbetjening er, at man ikke behøver at rejse sig fra sofaen, hvis solen generer en. Desuden fås de i mange forskellige udgaver, tykkelser og udtryk, så man sagtens kan finde nogle, der passer ind i ens hjem.

Køb gardiner her

 

Persienner

Persiennerne kender vi alle. De er en gammel klassiker — oftest placeret på kontoret. Men faktisk er de begyndt at komme tilbage igen, og de er efterhånden begyndt at rykke ind hos helt almindelige kontorer. Det skyldes, ligesom lamelgardinerne, at de har et minimalistisk og simpelt udtryk, når de er rullet op. Samtidig er de enormt praktiske, når de endelig er i brug, da de kan skærme helt af for solen. Næsten lige så godt som et mørklægningsgardin. Det kan du læse mere om her.

 

Rullegardiner

Den sidste gardintype, der også er meget oppe i tiden lige nu, er rullegardinet. Den er, ligesom persiennerne og lamelgardinerne, yderst attraktive, og de kan bruges i alle rum i hjemmet, da de er meget enkle og nemme at rulle både ned og op. De er yderst velegnede til at hænge op i soveværelset, hvis man ikke ønsker at få lys ind gennem vinduet — hvilket man sjældent gør på sit soveværelse. Det er især en god idé, hvis man sover på nogle skæve tidspunkter. De fås nemlig også som mørklægningsgardiner. Ønsker man ikke den funktion, kan man få dem i almindeligt stof. Det egner sig godt, hvis man ønsker, at gardinerne på soveværelset skal matche dem, der er i resten af hjemmet, men kun ønsker mørklægning på soveværelset.

 

Der findes selvfølgelig mange flere gardiner, men dem, du har læst om her, er dem, der er mest oppe i tiden lige nu.

 

- Indsat billede -