Gode råd til at skabe gode vaner for dit barn

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Alle forældre stræber efter at gøre det bedste for deres børn, således børnene får den bedste start på livet. Her er det især børnenes vaner, der kommer til at have en stor betydning for, hvordan de klarer sig gennem livet.

Du bør som forælder sørge for at hjælpe barnet godt på vej med at indarbejde gode vaner – både når det kommer til søvn, mad, motion og samvær med andre mennesker. Men hvordan kan du gøre dette? Det giver vi dig nogle råd til her på siden.

Gør det sjovt at rydde op

Det er de færreste børn, der nyder at rydde op. Derfor kan det ofte være lidt af en kamp at få dem til at rydde op – men du kan altså lære børnene gode oprydningsvaner. På denne måde lettes oprydningsarbejdet for dig selv i dagligdagen, samtidig med barnet får et bedre syn på oprydning fremadrettet. Gør det til en leg at rydde op for småbørnene ved at sætte billeder på opbevaringskasserne af det, der skal være deri.

Hjælp børnehavebarnet i gang med at rydde op, og opsæt med fordel sjove knager til børn på væggen til oprydning af tøj. Skolebørn kan du sagtens forvente mere af i forhold til oprydningen, men sørg for at være præcis i dine anvisninger om, hvad barnet reelt skal gøre i sin oprydning.

Afgræns skærmtid med aftaler

Den digitale verden i dag gør det svært for både voksne og børn at løsrive sig fra skærmen – hvad enten der er tale om mobiltelefonen, tabletten, computeren eller tv’et. Derfor gælder det om at sætte et godt eksempel for sine børn ved at begrænse din egen skærmtid, holde skærmfrie dag og overholde mobilfrie zoner.

Lav aftaler med barnet om, hvor meget vedkommende må bruge de digitale skærme. Indfør skærmfrie dage samt mobilfrie zoner ved eksempelvis sofaen og spisebordet. Og her er det altså i særdeleshed vigtigt, at de voksne i hjemmet også overholder alle aftaler omkring skærmtid – og undskyldninger om ”vigtige arbejdsmails” er ikke godtaget.

Skab gode bevægelses- og madvaner

Vi er alle klar over, at et sundt helbred kræver motion og sund kost. Derfor er det ekstremt vigtigt at skabe gode bevægelses- og madvaner for barnet. På denne måde har barnet de bedste forudsætninger for at holde en sund vægt igennem hele livet, samtidig med du styrker sundheden af deres helbred.

Sørg for, at dit barn spiser varieret med grøntsager, frugt, fisk og fuldkorn. Lad barnet spise mindre salt, sukker og mættet fedt, og sørg for, at barnet drikker masser af vand. Op til barnet fylder fire år skal du skabe masser af aktiviteter, hvor barnet har mulighed for at bevæge sig.

Når barnet er 5-17 år, skal barnet som minimum være fysisk aktiv i 60 minutter – hver dag. Lad gerne aktiviteterne være en blanding af høj og moderat intensitet. Som minimum skal barnet tre gange om ugen få 30 af de 60 minutter til at gå med aktivitet af høj intensitet. Dette vil nemlig være med til at øge barnets muskelstyrke og kondition.

- Indsat billede -