Er den dyreste motorolie den bedste?

Som bilejer kan det være en udfordring at gennemskue det store sortiment af motorolie. Hvordan bedømmer man kvaliteten af en olie? Og hvilken er i det hele taget den bedste? Disse to spørgsmål har ikke endegyldige svar, og herunder bliver det uddybet hvorfor.

Manglende gennemskuelighed

Det er som nævnt svært at gennemskue den heftige kemi, som motorolie jo er. Olien består af en base, som er tilsat forskellige additiver, alt efter hvad dens formål er. Viskositeten indikerer hvor tyktflydende den er, og denne er oplyst på oliens emballage. Desværre er de andre ingredienser, additiver, ikke altid oplyst, og det kan derfor være svært at sammenligne olier og dermed måle på deres kvalitet – i hvert fald for den gængse forbruger.

Hvilken motorolie er så den bedste?

Som det fremgår, er det altså ikke ligetil at kåre den bedste motorolie på markedet. Det kommer helt an på, hvilken motor den skal bruges til, og det vigtigste er derfor, at du følger vejledningen på bilens manual og dennes foreskrevne viskositeter. Gør du det, skulle du gerne være på den sikre side, og valget af én olie frem for en anden vil næppe medfører noget katastrofalt for bilen – så længe du vælger en kvalitetsolie, som opfylder branchen stramme krav.

Pris og kvalitet

I forlængelse af ovenstående kan man stille spørgsmålstegn ved, om pris og kvalitet ikke går hånd i hånd. Det gør de som udgangspunkt også, men man kan ikke vide sig sikker på, at den dyreste olie er den bedste – for det er den ikke nødvendigvis. Derudover kan prisen for den samme olie variere fra forhandler til forhandler. Forhandlere som Weboil.dk tilbyder for eksempel direkte levering af motorolie. De vægter netop gennemsigtighed højt og fører derfor kun ARDECA motorolie importeret direkte fra Belgien. Derudover rådgiver de gerne, hvis der skulle være behov for det.

- Indsat billede -